1082LR
AMSTERDAM
tel. 020-6445575

Makkelijke middag voor de koploper

Jong Holland kon koploper AFC vijfenveertig minuten lang met opvallend gemak bijbenen. Pas in de extra tijd van de eerste helft kwam de thuisploeg uit het niets op voorsprong (1-0). Een tweede tegentreffer vlak na de rust gooide de wedstrijd in het slot en door twee persoonlijke fouten kon AFC het toch alle fraaie doelsaldo nog meer opvijzelen door de 4-0 eindstand.

Carl Ern had zijn elftal op drie plaatsen moeten wijzigen: door blessures waren Lars Boekel, Joël Boonstra en Daniel Oerip niet fit genoeg om te starten. Het was ook een beetje over de wedstrijd heen kijken dat Ern deed besluiten het genoemde drietal te sparen voor het duel tegen EVC  van komende zaterdag. Maar met hun vervangers (Yaluca Arntz, Siem van der Sluijs en Jesper Mannes) stond er in de eerste helft een team dat gelijkwaardig was aan de thuisploeg. Illustratief was dat Jong Holland doelman Nick Blaauw pas in de 25e minuut iets te doen kreeg en toen weinig moeite had met het schot van afstand van Soufiane Hetli. Zijn collega Jesse Hoes had het daarvoor maar ook daarna een stuk drukker en ook de cornerverhouding (drie om zes) paste in dat spelbeeld. Pas in de extra tijd rondde Max de Bruijne voorbereidend werk van Hetli af.

Ern had in de rust zijn mannen blijkbaar opdracht gegeven meteen hoog druk te zetten om een snelle gelijkmaker te forceren en dat leverde al snel een mogelijkheid op. Een mooi uitgevoerde aanval bracht Bas Blankendaal in schietpositie maar die zocht het doel iets te hoog. De tactiek kon even later in de prullenbak toen Max de Bruijne geen strobreed in de weg werd gelegd en hij met een stiftje het hoofd vond van Daniel Zoutberg. Die kon ongehinderd de 2-0 inknikken. Jort Feijen had kort daarop de spanning kunnen terugbrengen na een fraaie actie van Sam van de Kamer. Ogenschijnlijk had hij er met het hoofd wel bij gekund, nu kon hij er met zijn linkerbeen op de voorzet van van de Kamer net niet bij.
Daarmee was de koek bij Jong Holland op en het speelde bepaald niet met het mes tussen de tanden. De scherpte in de duels ontbrak en AFC kon met de bal doen wat het wilde. Ern besloot met Kane van Raalte en Chiel Vreeker verse krachten in te zetten voor Arntz en Blankendaal. En even later ging ook bij Martijn Wierenga en Chip Ramadhin het trainingpak uit en werden Haanraads en van de Kamer naar de kant gehaald. Terwijl Jong Holland genoegen leek te nemen met de 2-0 nederlaag zorgden twee individuele fouten voor toch nog twee tegentreffers. Nick Blaauw belandde bij het uitlopen bijna bij de zijlijn waarna de ingevallen Younes Ouaali de bal in het lege doel kon schieten (3-0). En Sietse Bol die zelden op een fout te betrappen is speelde even later te zacht terug zijn doelman. Daar wist de kort daarvoor ingevallen Bas Middelkoop wel raad mee (4-0). Zelfs de eer redden zat er in de slotfase niet in toen Jort Feijen stuitte op AFC-doelman Goes.

Iedereen heel voor volgende week zaterdag. Dat wel. De twee tegendoelpunten in de laatste tien minuten zorgden toch voor een smetje. Maar als Jong Holland volgende week zaterdag weet te winnen van EVC heeft niemand het daar meer over.