1815LV
ALKMAAR
tel. 072-5111449

Gemiste kans

Het programma van afgelopen zaterdag bood Jong Holland een opgelegde kans om zich te nestelen aan de kop van de tweede periode. Omdat HBOK -medekoploper in die periode- niet verder kwam dan een puntendeling tegen Waterwijk had het bij winst inderdaad alleen aan kop gegaan. En omdat Arsenal verassend onderuit ging tegen Marken had het ook op de ranglijst goede zaken gedaan en zich op de vierde plaats genesteld. Maar afgezien van een redelijke start was Jong Holland geen schim van de ploeg die er de afgelopen wedstrijden zo de sokken in had. Vooral na de rust ging er van alles mis en werd de 1-0 voorsprong weggeven. Het werd 1-3 voor laagvlieger EDO dat daarmee weer mag hopen op deelname aan de nacompetitie om ook volgend seizoen weer in de 2e klasse te mogen uitkomen.

De voortekenen waren al niet gunstig want bij Jong Holland ontbraken Sam van de Kamer en Jort Feijen door blessures. Niet de minsten en met name hun gemis zou van grote invloed blijken. Ook doelman Nick Blaauw kon door een rugblessure niet spelen maar met Jannes Biskanter had Ern daar een waardige vervanger voor.
Het begon ondanks al die veranderingen nog helemaal niet zo slecht bij de thuisploeg die eerder tegenstanders van een ander kaliber tegenover zich had gehad. Het domineerde en nadat Bas Blankendaal de kans op de openingstreffer had laten liggen was het in 27e minuut wel raak. Op maat bediend door Lex Rooker scoorde Martijn Wierenga met het hoofd (1-0).  Die treffer gaf Jong Holland niet bepaald vleugels. De scherpte in de duels ontbrak en het liet EDO in leven. Calvin Kromodjojo speelde zich vrij maar zocht het doel te hoog. En even later redde Biskanter fenomenaal op de pegel van Bink van der Sluis. Het slotakkoord was wel voor de thuisploeg toen Jeroen Wierenga met een juweel van een pass de opgekomen Wijnker bediende. Diens kopbal wist Danny Does met een geweldige redding uit zijn doel te houden.

Na de rust leek Wierenga al snel de zaak te beslissen maar stuitte op Does. Dat was de opmaat voor een steeds slordiger en slap spelend Jong Holland en de bezoekers voelden dat er wat te halen viel. Terecht, want in de 60e minuut kon Peer Noordeman -uitblinker bij EDO- uit de corner van Sander Loogman ongehinderd inkoppen (1-1). En het werd allemaal nog erger toen Rik Wijnker even later een lange bal miste waardoor Quillian Kuijk simpel kon intikken (1-2).Amper vijf minuten later was het over en uit toen de amper ingevallen Augustine Yeboah doelman Biskanter voor de derde maal kansloos liet (1-3).Met nog twintig minuten op de klok probeerde Carl Ern met vers bloed nog te redden wat er te redden viel en kansen op de aansluitingstreffer kwamen er wel degelijk. Zelfs nadat Jong Holland met tien man verder moest door het uitvallen van Martijn Wierenga en het maximaal aantal wisselmomenten was verbruikt.